4857 sayılı İş Kanunu 63 madde ile güvence altına alınan günlük maksimum çalışma süresi kaç saattir?
Zira 4857 sayılı Kanun’un 63. maddesi günlük çalışma süresini 11 saatle sınırlamaktadır. İş Hukuku Çerçevesinde Fazla Çalışma ve Ek Çalışmalar Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesinde açıkça şöyle denilmektedir: “Fazla çalışma ve ek çalışma yapılması için işçinin yazılı onayı gerekir.”
4857 sayılı İş Kanunu 64 madde nedir?
Madde metni: Telafi çalışmasının süresi, günlük en çok çalışma süresini aşmamak kaydıyla, günde üç saati geçemez. Resmi tatil günlerinde telafi çalışması yapılamaz. (*) 1980 tarihli 7226 sayılı Kanunun 43 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan “iki” ibaresi “dört” olarak değiştirilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, iş sözleşmesiyle işverenler ile işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı İş Kanunu 65 maddesi nedir?
Kısa çalışma ödeneği ödeme süresi içinde ödenecek iş göremezlik ödeneği tutarı, kısa çalışma ödeneği tutarını geçemez. Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi sırasında bu maddede belirtilen sağlık ve analık sigortası primleri ödenmez.
4857 sayılı İş Kanunu 63 maddesi nedir?
Madde 63 – Çalışma süresi, kural olarak haftada 45 saati geçemez. Aksi kararlaştırılmadıkça, bu süre, işyerinde çalışılan günlere eşit olarak paylaştırılır. (Ek cümle: -6552/7 md.; Değişik cümle: -6645/36 md.)
Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?
Haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saat veya daha az olarak belirlendiği iş sözleşmelerinde, 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için çalışana normal ücretin yüzde 50’si oranında zam yapılır.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
25/2 maddeden işten çıkarıldım ne yapmalıyım?
Ancak bazı hallerde işveren, tazminat ödemekten kaçınmak amacıyla, 25/2. maddede yazılı haller gerçekleşmemiş olsa bile, bu haller gerçekleşmiş gibi işçiyi işten çıkarabilir. Bu durumda, tazminatsız işten çıkarılan işçi, hak ettiği tazminatı mahkemeden isteyebilir.
İşveren kaç ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir?
Yukarıda belirtilen hallerin ortadan kalkmasından itibaren iki ay içinde, günlük en çok çalışma süresinin 11 saati, günde üç saati geçmemesi koşuluyla telafi çalışması yaptırılabilir.
4857’ye tabi olanlar kimler?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerini; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında düzenlemektedir.
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
4/1,a maddesine göre çalışanların hakları şunlardır: İşe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, işten ayrılma tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT alacakları hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendika tazminatı, işsizlik ödeneği talep hakkı.
4857 sayılı İş Kanunu 68 maddesi nedir?
Madde metni (c) Yedi buçuk saatten uzun süren çalışmalar için bir saatlik ara verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde ve süreklidir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, yerin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak sözleşmeyle aralıklı olarak kullanılabilir.
4857 sayılı İş Kanunu 53. maddesi nedir?
Ancak, on beş yıl (dahil) ve daha fazla hizmeti olan çalışanlar için, on sekiz yaşını doldurmamış çalışanlara ve elli yaşını doldurmuş çalışanlara verilecek yıllık ücretli izin YİRMİ GÜNDEN az olamaz. Ayrıca, yukarıda belirtilen asgari izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
28 Madde İşten Çıkarma Nedir?
SSI Çıkış Kodu 28 nedir? Bu kod, “sağlık nedeniyle işveren tarafından fesih” olarak tanımlanır. Sağlık nedeniyle, istihdam ilişkisi hem işveren hem de çalışan tarafından feshedilebilir. Bu durumda, bu kod çıkış kodu olarak seçilir.
1 günde en fazla kaç saat çalışılır?
Çalışma saatleri haftanın günlerine farklı şekilde dağıtılsa bile günlük çalışma saati hiçbir koşulda 11 saati geçemez. Telafi dönemindeki haftalık ortalama çalışma saati 45 saat olmalıdır.
4857 sayılı iş kanununa göre çalışma hayatında gece hangi süreyi kapsar?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 69’uncu maddesinin birinci fıkrasında “Çalışma hayatında ‘gece’ en geç saat 20.00’de başlar ve en erken saat 06.00’da biter.” denilmektedir.
4857 sayılı kanuna göre bir yılda en fazla kaç saat fazla çalışma yapılabilir?
Çalışma koşullarına uyulmaması, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/2 maddesinin (f) fıkrasında düzenlenmiştir. Yıllık fazla çalışma saati sayısı 270 saati aşarsa, işçi çalışma koşullarına uyulmaması nedeniyle haklı nedenle iş sözleşmesini bildirimsiz feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Günlük çalışma saati 8 saat mi?
Sabah 9:00 ile akşam 6:00 arasında bir saat ara vererek çalışırsanız, bu günde 8 saat çalışma demektir. 6 x 8 = haftada 48 saat çalışma demektir. Haftalık fazla mesai ise 48-45 = 3 saat çalışma demektir. 52 x 3 = yılda 156 saat fazla mesai demektir.