İçeriğe geç

Bekteş Nedir

Bekteş ne demek?

Türkiye’de Alevilik denince akla ilk gelen isim Bektaşilik’tir. Bektaşilik, muhtemelen Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulmuş bir İslami tarikattır. Bu tarikatın mensuplarına (bu örgüte el uzatarak, yani pay alarak katılan kişilere) Bektaşi denir.

Alevi Bektaşi farkı nedir?

Alevilik ve Bektaşilik birçok ortak inanç özelliğini paylaşır. Ancak Bektaşilik, temel prensipleri ve ritüelleri olan bir Sufi tarikatı iken, Alevilik Hz. Ali’nin soyundan gelmeyi önemli kılan bir kimliktir. Bektaşilik daha önce herkese açık bir mezhep iken, Alevilik gizliliğe dayanıyordu.

Bektaşilik nedir, özellikleri nelerdir?

Bektaşilik, Hz. Ali’nin öğretilerine dayanan bir mezheptir. Bu doktrin insanların manevi gelişimine odaklanırken, aynı zamanda toplumsal adalet, eşitlik ve sevgi gibi evrensel değerleri de içerir. Bektaşilik din ve inanç özgürlüğünü savunurken, hoşgörü, birlik ve beraberlik ruhunu ön planda tutar.

Hacıbektaş Alevi mi?

Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; ö. 1209, Nişabur – ö. 1271, Nevşehir); mutasavvıf, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektaşiliğin aydınlarından ve isim öncülerindendir.

Alevilerin Piri kimdir?

Balım Sultan (d. 1457; Dimetoka – 1517), Alevi-Bektaşiliği hem Türkmen hem de Alevi (Seyyid ve Şerif) ve tekkeleriyle, ayrıca Alevi Piri ve Horasanlı Türkmen Şeyh Hacı ile sağlam bir sistemle kurumlaştırmış olan Horasan asıllı Seyyid Alevi-Bektaşi Türkmen ve tasavvuf âlimidir. Bektâş Velî’den sonra ikinci Pîri’dir.

Alevi Bektaşi namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Bektaşi neye inanır?

Bektaşilik; Allah’ın varlığına, Kur’an-ı Kerim’in hak kitap olduğuna, Hz. Muhammed’in son peygamber olduğuna, Hz. Ali’nin evliyaların birinci halkası olduğuna ve Hacı Bektaş Veli’nin tefsirinin üstadlığına inanan tasavvuf ehli bir İslam inanışıdır.

Bektaşiler Sünnî mi?

Bektaşilik, 16. yüzyıldan beri Osmanlı İmparatorluğu tarafından resmen tanınan tek Sünni olmayan mezhep olarak kabul edilir. Bu mezhep başlangıçta Takvimcilikten kaynaklanan Sünni İslam’ın inanç ve kült ilkelerine karşı kayıtsız bir tavır gösterdi.

Bektaşiler kaç vakit namaz kılar?

Bu anlamda günümüz Alevi/Bektaşileri arasında beş vakit namaz kılan da var, kılmayan da var.

Bektaşiler Cem yapar mı?

Cem, Aleviler ve Bektaşiler tarafından toplulukla birlikte uygulanan dini bir ibadettir ve kuralları son derece ayrıntılıdır. Cem yalnızca dini bir toplantı değil, aynı zamanda ruhsal yenilenme, arınma ve toplumsal ve bireysel sorgulama yeridir. Cem, Arapçada toplanma anlamına gelir.

Bektaşiler nasıl ibadet eder?

Aleviler Saz, Tevhid ve Sema ile ibadet ederler. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de Hac Suresi, 67’de şöyle buyurmaktadır: “Biz her ümmet için bir ibadet şekli/Nusuk tayin ettik.” Dolayısıyla yeryüzünde farklı ritüellerde farklı ibadet şekillerinin varlığı Allah’ın isteğidir.

Mevlana Alevi mi Sünnî mi?

Muhammed Celâleddîn-i Rumi, sadece Mevlânâ olarak bilinir (30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış bir Fars Sünni Müslüman şair, hukukçu, alim, ilahiyatçı ve Sufi mistikti. Rumi’nin ulusal veya etnik bir kimliği vardı, ancak birçok insan için farklı uluslara ulaştı; manevi miras İranlılar, …

Bektaşiler hangi mezheptendir?

Bektaşiliğe, içerdiği Sünni unsurlar bağlamında bakıldığında, genel olarak Hanefi-Maturidi özellikler gösterdiği ve dolayısıyla Hanefi-Maturidi din anlayışının önemli ölçüde baskın olduğu görülmektedir. Bu noktada Bektaşilikte var olan algı büyük ölçüde Hanefi-Māturīdizm’den beslenmektedir.

Şeyh Edebali Bektaşi mi?

Osmanlı Beyliği’nin kurulmasından sonra uzun süre Bilecik’te yaşadı. Yetiştirdiği öğrencisi Dursun Fakih, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk hakimi olarak kabul edilir. Şeyh Edebali aslen Karamanlıdır. İlk eğitimini Horasan evliyalarından ve Bektaşi liderlerinden olan büyükbabası Şeyh Necmeddin ez-Zâhidî’den aldı.

Bektaş Türk ismi mi?

Bektaş, kökeni Farsça olan ve çok eski çağlardan beri kullanılan isimlerden biridir. Aynı zamanda Farsçada gerçek anlamıyla yaygın olarak kullanılan bir isim olduğu da söylenebilir.

Yeniçeriler neden Bektaşıdır?

Osmanlı Devleti’nin başlangıçta Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dinî doktrin olarak sistemli bir şekilde yaymasının temel nedeni, İslam’ı Yeniçeri Ocağı askerlerine daha anlaşılır kılmak, Hıristiyan kökenli Yeniçerilerin İslamlaşmasını sağlamak ve en önemli şeyin şehitlik olmasını sağlamaktı.

Bektaşiler sünni mi?

Bektaşilik, 16. yüzyıldan beri Osmanlı İmparatorluğu tarafından resmen tanınan tek Sünni olmayan mezhep olarak kabul edilir. Bu mezhep başlangıçta Takvimcilikten kaynaklanan Sünni İslam’ın inanç ve kült ilkelerine karşı kayıtsız bir tavır gösterdi.

Bekka Arapça ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre Arapça kökenli bir kelime olan beka’nın Türkçe karşılığı “kalıcı olma, ölümsüzlük”tür. Türkçe karşılığına bakıldığında “Türkiye’nin beka sorunu” yerine “Türkiye’nin kalıcılık sorunu”ndan söz etmek oldukça ürkütücüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kilolu Escort