Afyonun kökeni nereden gelir?
İl merkezinde ve il sınırları içerisinde yer alan Afyon, M.Ö. 2. yüzyıldan günümüze kadar halka geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinden elde edilen özsuyu ifade eden OPİUM kelimesinin Afion şeklinde telaffuz edilmesinden dolayı bu ismi almıştır.
Afyonda hangi Türk boyundan?
Afyonkarahisar asıl önemini “Selçuklu” döneminde kazanmıştır. 1147-1157 yılları arasında Sultan Mesud I’in emriyle Türk kabilesi Karaşarlar, “Karahisar” olarak bilinen kalenin eteklerine yerleştirilmiştir.
Afyon hangi soydan gelir?
13. yüzyılın sonlarına doğru Afyonkarahisar, Türk beylikleri arasında güçlü bir konuma sahip olan Germiyanoğulları’nın yönetimine girdi. Yıldırım Beyazıt’ın 1390 yılında Osmanlı topraklarına kattığı Afyonkarahisar, 1402 yılında Timur’a yenilmesinin ardından Germiyanoğulları’na geri verildi.
Afyon Ege’de mi?
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin İç-Batı Anadolu bölümü sınırları içerisinde yer almakta olup toplam yüzölçümü 14 kilometrekaredir.
Afyonda hangi medeniyetler yaşamış?
Tarih. Bilindiği kadarıyla, başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgeleri daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender Afyonkarahisar’ı fethetmiş ve daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.
Afyon’un eski adı nedir?
Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak bilinmekte olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.
Afyon yörükleri hangi boydan?
Harbendelu veya Harmandalı Yörükleri, Oğuz Türklerinin Avşar boyunun Şamlu koluna mensup bir boydur.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Avşar’ın boyu hangi illerde?
Bu aileler, Osmanlı Devleti’nin Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları beyliklerinin göç politikaları nedeniyle 15., 16., 17. ve 18. yüzyıllarda Konya, Karaman, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri ve Sivas’a sürgüne gönderildi. Fırka-i İslahiye olayı topluca halledildi.
Afyon Alevi mi?
Tarihte Karahisar-ı sahib olarak bilinen Afyonkarahisar yöresi, 13. yüzyıldan bu yana Alevi-Bektaşi inancının kök saldığı bir coğrafyadır.
Afyonlular en çok nerede yaşıyor?
Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…
Afyonkarahisar’ı kim fethetti?
1341 yılında Germiyanoğulları Beyliği’ne bağlanan yerleşim, 1390 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1402 Ankara Savaşı sonucunda Afyonkarahisar tekrar Germiyanoğulları II’nin eline geçmiştir. Yakub Bey’in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında tekrar Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Afyonun yerlisi nedir?
Afyon halkı için haşhaş yiyecek, yağ, ilaç, yakıt ve yemektir. M.Ö. Afyon Müzesi’nde Şuhut’ta kazılmıştır. 3. yüzyıla ait “Syanada Sikkesi”nde bir haşhaş kabartmasının bulunması, haşhaşın bu bölgede antik çağlardan beri yetiştirildiğini göstermektedir.
Afyon en büyük kaçıncı il?
Cumhuriyet döneminin ilk nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılında Afyonkarahisar, 258.743 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık 18. ili iken, 2019 yılı itibarıyla nüfusu 729’dur.
Afyonun adı neden değişti?
Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “opium” kelimesinin yazılışı ve telaffuzudur ve zamanla değişmiştir. “Afyon” kelimesi “afium”, “afiom”, “afion” kelimelerinden sonra “opium” olmuştur.
Afyon Şuhut hangi Türk boyundandır?
Bizans döneminde “cfut” olan ismi değiştirilerek önce “çıfut” olmuş, Türk hakimiyetine geçince (1219) İslam askerleri arasında o zamanki Şeyh Şuhudi Ömer Efendi’ye atfen “şuhut” ismi verilmiştir. Şuhut, 1150 yılında Orta Asya’nın güneyinden göç eden Akan kabilesine mensup Türkler tarafından Türk hakimiyeti altında kurulmuştur.
Afyonkarahisar’ı kim fethetti?
1341 yılında Germiyanoğulları Beyliği’ne bağlanan yerleşim, 1390 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1402 Ankara Savaşı sonucunda Afyonkarahisar tekrar Germiyanoğulları II’nin eline geçmiştir. Yakub Bey’in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında tekrar Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Afyonda hangi savaş yapıldı?
Herkese mutlu Zafer Bayramı dileriz. Büyük lider Atatürk, 30 Ağustos 1924’teki büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “Afyonkarahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son bölümü olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.”
Afyonlular nerede yaşıyor?
Afyon nüfusu, Eskişehir nüfusundan sonra Odunpazarı’ndaki en büyük nüfus grubudur. Tepebaşı ilçesinin 333.553 nüfusunun %54’ünü, yani 178’ini temsil etmektedirler.