Akşehir neyi ile ünlü?
Tarihi ve Turistik YerlerNasreddin Hoca Türbesi.Batı Cephesi Karargah Müzesi (18 Kasım 1921)Hıdırlık.Akşehir Evi.Nasreddin Hoca Etnografya Müzesi (1914-Rüştü Bey)Ulu Cami (1213)Hasan Paşa İmaret Camisi (1510 -11)Taş Medresesi (1250) – Fahreddin Ali Sahib Ata)Daha fazla ürün…
Akşehir’i kim fethetti?
Fetret Devri’nde Karamanoğulları’nın kısa bir süre fethettiği Akşehir, 1467 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde fethedilmiş ve Cumhuriyet’e kadar sürecek olan kesintisiz Osmanlı egemenliği başlamıştır.
Akşehir adını nereden almıştır?
Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun Türkleştirilmesi sonucu Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından alınan şehrin adı ve kaderi o tarihten sonra değişmiştir. Nehçet-ül Menazil’e gelen hükümdarlardan birinin çiçekli ağaçlardan esinlenerek buraya “Akşehir” adını verdiği rivayet edilir.
Akşehir hangi Türk boyu?
XVI. 19. yüzyılda Akşehir ve köylerinin tahrir defterlerinde on Oğuz boyunun adı tespit edilmiştir. Bunlar: Eymir, Bayat, Avşar, Döğer, Bayındır, Çepni, Kınık, Salur, Yazır ve Karkın.
Akşehir’in neyi meşhur yiyecek?
Akşehir’i ziyaret edenler, Akşehir Gölü ve çevresinin eşsiz doğasının tadını çıkarabilir, acıkınca farklı lezzetleri deneyebilir, en meşhur yemeklerinden biri olan etli pide ile karınlarını doyurabilir, Napolyon olarak da adlandırılan Akşehir kirazını, Akşehir’e özgü kirazı deneyebilirler.
Akşehir’den ne alınır?
Akşehir LezzetleriAkşehir Hersesi.Akşehir KirazAkşehir Vişne Lokumu.Akşehir Peynirli BaklavaAkşehir Tahinli Pide.Akşehir Tandır Kebabı
Atatürk Akşehir’e ne zaman geldi?
Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz’un arifesinde, 23 Temmuz 1922 akşamı Akşehir’e geldi.
Akşehir’de kimin türbesi var?
Seyyid Mahmut Hayrani Türbesi, Akşehir’de bulunan tarihi bir türbedir. Türbeye ismini veren Seyyid Mahmud Hayranî, Horasan’daki Alevi Türkmen aşiretlerinden biri olan Kureyşan aşiretine mensuptur.
Akşehir dünyanın merkezi mi?
Akşehir Belediyesi, Nasreddin Hoca’nın türbesinin önündeki meydanda tasarım çalışmalarını sürdürüyor. Nasreddin Hoca’nın “İnanmayanlar ölçsün” fıkrasından esinlenerek buraya bir anıt dikildi. Anıtın alt kısmında “Burası dünyanın merkezidir” cümlesi, üst kısmında ise dünyanın bir maketi ve “İnanmayanlar ölçsün” sözleri yer alıyor.
Akşehir’in anlamı nedir?
Pers ve Helenistik dönemlerden sonra şehir Roma ve ardından Bizans yönetimine girdi. Araplar Akşehir’e beyaz çiçekli elma ve erik ağaçları nedeniyle “Belde-i Beyza” (Beyaz Şehir) adını verdiler.
Akşehir’de kaç koyu var?
Akşehir’de 1940 yılında 55 köy olduğu belirtilmektedir. Ancak yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı köy sayısı 1980’lerde 44’e, günümüzde ise 34’e düşmüştür. Şu anda Akşehir’deki 34 kırsal yerleşim biriminin 11’i kentsel belediyedir.
Akşehir’in nüfusu kaç?
TÜİK ADNKS verilerine göre ilçenin 2018 yılı nüfusu 11’dir.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Türkmenler Alevi mi?
Bazı bölgelerde Türkmen kimliği ve kültürü sadece Alevi Türkler tarafından temsil edildiğinden, Türkmen kelimesi bu bölgelerdeki insanlar için sadece Aleviler anlamına gelir. Örneğin, Kars ve Ardahan illerinde yaşayan Alevilere Türkmen denir.
Akşehir hangi beylik?
Tarih boyunca önemli bir yerleşim, ticaret ve kültür merkezi olan Akşehir’in ilk arkeolojik buluntuları Neolitik döneme kadar uzanmaktadır. Etiler döneminde Akşehir’e Thymbrion adı verilmiştir. Zamanla Frigya’yı ve daha sonra Anadolu’yu yöneten Lidyalıların egemenliğinde kalan Akşehir’in önemi daha da artmıştır.
Akşehir’de ne yetişir?
Kiraz, çilek ve hububat üretimiyle tarımsal üretimde öne çıkan Akşehir’imiz, aynı zamanda örtü altı tarımı gibi alternatif tarımsal üretimiyle de dikkat çekiyor.
Konya Akşehir’de neler var?
Akşehir’de Gezilecek Yerler: Nasreddin Hoca Türbesi. … Nasreddin Hoca Gülmece Parkı … Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) … Küçük Ayasofya Camii. … Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi. … Tarihi Ulu Cami. … Akşehir’de bir günlüğüne gezilecek yerler. … EberseeDaha fazla makale…
Konya’nın neyi meşhur?
Konya’nın Meşhur YemekleriEtli Ekmek.Arabaşı ÇorbasıTirit KebabıKonya Papara.Mevlana Böreği.Konya ÇebiçBamya ÇorbasıErişteli Yoğurt ÇorbasıDaha fazla ürün…
Akşehir Kirazı nerenin?
Diğer özellikleri: Konya-Akşehir ve Afyon-Sultandağı ilçelerinde yetiştirilen bu çeşit, meyvede çatlama yapmaz ve uzun yol koşullarına oldukça dayanıklıdır. Meyve sapı tüketiciye ulaşana kadar uzun süre canlılığını korur ve yeşil kalır.