İçeriğe geç

Doğu Nasıl Yazılır Tdk

Doğu nasıl yazılır?

Doğu ve batı kelimeleri yönleri belirttiğinde, küçük harflerle yazılır: Bursa’nın doğusu. Bu kelimeler düşüncelere, yaşam tarzlarına, politikalara vb. atıfta bulunur. Anlamlar ilettiğinde, büyük harflerle yazılır: batı medeniyeti, doğu mistisizmi vb.

Dogu Anadolu nasıl yazılır TDK?

Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …

Yakın doğu nasıl yazılır TDK?

Yer adlarında yön ve yakınlık belirten sözcükler ayrı ayrı yazılır: Batı Anadolu, Orta Asya, Orta Anadolu, Güneybatı Avrupa, Ortadoğu, Yukarı Fırat, Aşağı Mezopotamya.

Orta doğu neden büyük yazılır?

Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika… – Dünyada belirli bir bölgeyi belirtmek için kullanılan yön adları ve bu adlardan türetilen sözcükler büyük harfle başlar: Türkiye, Doğu ve Batı medeniyetleri arasında bir köprü gibidir.

Yön isimleri nasıl yazılır TDK?

NOT: Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb. 13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.

Doğu Karadeniz nasıl yazılır TDK?

Asya, Afrika, Avrupa, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Karadeniz, Tuz Gölü, Kızılırmak, Zigana Geçidi, Belgrad Ormanı… – yer, yön, mekân, bölge belirten kelimeler, özel isimden ayrı yazılır ve büyük harfle başlanarak kullanılır: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

Doğu Anadolu özel isim mi?

Türkçede özel ad olarak adlandırılan kişi adları ve soyadları, hayvan adları, millet adları, yerleşim yeri adları, kıtalar, bölgeler, ülkeler, ovalar, göller, akarsular vb. Özel adlarla ilişkilendirilen adlar, gazete ve dergi adları, din, mezhep adları ve fahri unvanlar büyük harfle yazılır. Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.)

Uzak doğu nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla yanlış olarak Uzak Doğu olarak yazılır. Doğru kullanımı “Uzak Doğu” şeklinde olmalıdır.

Doğu kültürü nasıl yazılır?

NOT: Yön adları belirli devletleri, milletleri ve kültürleri tanımlamak için kullanıldığında büyük harfle başlar. Örn. Tanzimat edebiyatı Batı etkisi altında yaratılmış bir edebiyattır. Ziya Paşa’da Doğu ve Batı kültürü çarpışır.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Yeşil biber nasıl yazılır?

Yeşil, taze, acı veya doldurulmuş biber anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla yeşil biber olarak yazılır. Doğru kullanımı yeşil biber şeklinde olmalıdır.

Akşamüstü nasıl yazılır?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam, vb. 10.

Güneydoğu nasıl yazılır?

SOUTHEAST ANATOLIA KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla Güneydoğu Anadolu olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Güneydoğu Anadolu olmalıdır.

Göz önünde nasıl yazılır?

GÖZLERDEKİ KELİMENİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır çünkü açıktır. Doğru kullanımı görünür olmalıdır.

İç içe nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Doğu batı yönleri nasıl yazılır?

Doğu ve batı kelimelerinin baş harfleri büyük yazılır: • Batı medeniyeti, doğu medeniyeti, vb. Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: • Doğu Anadolu bugün karlı olacak. Doğu Anadolu bugün karlı olacak. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe, vb.)

Doğu Avrupa nasıl yazılır?

Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harfle yazılır. Ancak yer adı belirli bir bölgeye (Kuzey Anadolu) atıfta bulunuyorsa veya belirli bir zihniyetin hakim olduğu bölgeyi (batı insanları, Doğu zihniyeti) tanımlamak için kullanılıyorsa büyük harfle yazılır.

Kuzey doğuya nasıl yazılır?

KUZEYDOĞU KELİMESİNİN ANLAMI: Kuzey ve doğu arasındaki ara yön, her ikisinden de eşit uzaklıkta, o yöne doğru düşen ve o yöne ilişkin olan anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak kuzeydoğu olarak yazılır. Doğru kullanım “Kuzeydoğu” biçiminde olmalıdır.

Orta doğu’da nasıl yazılır?

Ortadoğu yazımları yan yana yazılamaz çünkü bitişik kelimeler yanlış yazım olarak kabul edilir ve Türkçe yazım kurallarının dışındadır. Yön belirten kelimelerden biri olan doğu kelimesini, bu bileşik kelimede bir yeri belirttiği için ayrı yazmak doğrudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir