Karpuz seçerken nelere dikkat etmek lazım?
Yaygın inanışın aksine, karpuzdaki çatlaklar ve küçük kahverengi lekeler, bunun doğru karpuz olduğunu gösterir. Ağzınıza atmaya değer, tamamen olgunlaşmış bir karpuz istiyorsanız, raftaki karpuzlar arasında en fazla çatlak ve lekeye sahip olanı seçmelisiniz.
Karpuzun tatlı olması için ne yapmalı?
Karpuzun eti yaklaşık %92 oranında su içerir. Bu nedenle karpuzların tatlı, iyi biçimli meyveler üretmesi için bol suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle bitkiler her zaman nemli olmalı ancak aşırı sulanmamalıdır. Ortalama olarak karpuzların haftalık su ihtiyacı 25 mm’dir.
Karpuzun verimini artırmak için ne yapmalı?
Karpuz yetiştirilen toprağın sürülüp gübrelenmesi, karpuzların 75 cm arayla ekilmesi ve özellikle yaz aylarında düzenli sulanmasıyla verim artırılabilir.
İyi karpuzun kabuğu nasıl olur?
Öncelikle karpuz seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta karpuzun kabuğunun rengi ve dokusudur. Karpuzun kabuğu olgunlaştıkça matlaşır ve üzerindeki çizgiler belirginleşir. Bu çizgiler koyu ve pürüzsüzse karpuz olgun demektir.
Hangi karpuz güzel olur?
Karpuzun alt kısmının ne kadar sarı olduğuna bakın, büyürken yere değdiği yer ne kadar lezzetliyse o kadar lezzetlidir. Bu sarı rengi tam olgunlaşmış karpuzlarda görebilirsiniz ve lezzetinden yeterince alamayabilirsiniz. Daha beyaz olan karpuzlarda aynı lezzeti alamazsınız.
Karpuz seçerken neden karpuza vurulur?
Karpuz alırken yapmanız gereken ilk şey onu çarpmak olmalıdır. Karpuzun iyi olup olmadığını anlamanın en doğru yollarından biri budur. Ancak karpuzun sesi burada çok önemlidir. Karpuz iyiyse düşük ses çıkarır; iyi değilse hiç ses çıkarmaz veya sadece zayıf bir ses çıkarır.
Karpuz hangi gübreyi sever?
İyi karpuz yetiştiriciliği için gübreleme gereklidir. Sonbaharda derin sürümden sonra, 3-4 ton/gün gübre eklenmeli ve kültivatörle karıştırılmalıdır. Kimyasal gübre olarak, 15-18 kg/gün N ve 10 kg/gün P2O5 eklenmelidir.
Karpuzun vücuda ne gibi faydası var?
Karpuz, sıvı içeriği ve antioksidan yapısı nedeniyle önemli bir besin kaynağıdır. Karpuzun içerdiği besin değeri sayesinde kalp sağlığını destekler, kas ağrılarını hafifletir, kilo kontrolünü, sindirim sistemini ve cilt sağlığını destekler. Ayrıca birçok kronik hastalığın önlenmesine yardımcı olur.
En iyi karpuz nerenin?
En iyi ve en bol karpuz nerede yetiştirilir? Çin, dünyada en yüksek tarımsal üretime sahip ülke olarak belirlenmiştir. Ancak en iyi karpuz, ülkemizin Diyarbakır ilinde yetiştirilmektedir. Diyarbakır ili, karpuz yetiştiriciliği ile öne çıkmaktadır.
Karpuz tohumu kaç günde bir sulanır?
Tohumlar çimlenip yeşile dönene kadar bol sulanmalıdır. Büyüme döneminde nemli bir ortam sağlanmalıdır. Karpuzların ekildiği toprak sıcaklığı ortalama 12 derece olmalıdır. İlkbaharın sonlarına doğru bu sıcaklığı korumak için 10 günde bir sulama yapılmalıdır.
Karpuz budaması yapılır mı?
Budama: Çoğunlukla sera veya tünel yetiştiriciliğinde yapılır. Açık budama neredeyse hiç yapılmaz. Fidelerde, üst budama ikinci veya üçüncü gözün üstünden yapılır.
Karpuza ne ilacı atılır?
KARPUZZararlı organizmaEtkin maddeYABANİ VE KÖKLER ((Fusarium spp., Phythium spp., Phytopthora spp.))500 g/l FluazinamErken yanıklık (Alternaria solani)75 g/l Fluxapyroxad + 50 g/l DifenokonazolKabakgillerde külleme (Erysiphe cichoracearum, S) phaerotheca fuliginea )%80 kükürt12 satır daha
İyi karpuz seçmenin püf noktaları nelerdir?
Öncelikle ne tür karpuz sevdiğinize karar verin. Sulu mu yoksa çok tatlı mı? Eğer sulu, ince ve uzun karpuzları seviyorsanız; tatlıları seviyorsanız, daha yuvarlak şekilli karpuzları seçmenizde fayda var. Karpuzun sap rengi de iyi bir ipucu verebilir.
En iyi karpuz nasıl yetiştirilir?
Karpuz bitkisi, yüksek su tutma kapasitesine sahip ve kumlu, kumlu tınlı dokuya sahip derin, iyi havalandırılmış topraklarda iyi yetişir. İdeal toprak pH’ı 6 ile 7 arasındadır. Toprak hastalıklardan ve zararlı etkenlerden arınmış olmalıdır. Arazinin drenaj sorunları olmamalıdır.
Erkek dişi karpuz nasıl anlaşılır?
Uzun ve oval karpuzlara “erkek”, yuvarlak olanlara ise “dişi” denir. “Erkek” karpuzlar daha suludur, “dişi” karpuzlar ise daha tatlıdır. Muhtemelen daha büyük olanın daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz. Ama konu karpuzlar olduğunda durum böyle değil.
Karpuzun tatlı olduğunu nasıl anlarız?
Karpuza vurduğunuzda, karpuzun yüzeyi sert olmalıdır. Karpuzun yüzeyi yumuşaksa ve derin bir ses çıkarmıyorsa, bu karpuzun henüz olgunlaşmadığının bir işaretidir. Yuvarlak karpuzlar tatlı, uzun ve ince karpuzlar ise sulu karpuzlar olarak kabul edilir.
Karpuz ne zaman güzel olur?
Karpuz, uzun bir büyüme mevsimine sahip bir bitkidir. Ekimden hasada kadar yaklaşık 100-120 gün sürebilir. Bu nedenle, karpuzların büyümesi ve hasat edilebilecek kadar olgunlaşması genellikle üç ila dört ay sürer.
Uzun karpuz mu yuvarlak mı?
Daha büyük her zaman daha iyi değildir. En iyi karpuzlar diğer karpuzlara kıyasla ortalama büyüklüktedir, ancak boyutlarına göre daha ağır olmaları önemlidir. Oval (uzun) karpuzlar daha suludur, yuvarlak karpuzlar ise daha tatlıdır.
Kavun karpuz nasıl seçilir?
Karpuz seçerken sapının kuru olması belirleyici bir faktördür. Kavun alırken sapını çıkarmanızı öneririz. Sapı çektiğinizde kolayca kırılıyorsa bu kavunun olgunlaştığının bir işaretidir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Gelin Oy Nerede Cekildi